Tamaki Maori Village

När man är i ett land som nya zeeland så får man ju se till att lära sig lite om ursprungsbefolkningen också. Så en tur till en Maori by blev det, denna by har legat på samma ställe i närmre 200 år!!

De börjar vår tur med att välkomna oss på samma sätt som de hade välkomnat en annan Maoristam och som det gjort i över tusen år.
Vilket innebär att vi skulle välja en hövding för vår grupp (det blev tre), som skulle visa att vi kom med fredliga avsikter. Vi skulle alla stå blixt stilla verken skratta, le eller röra oss, när de utförde sin freds test dans.
De skickar fram tre krigare (tror maori krigarna var lite mer vältränade förr.. bara en tanke..) som gör konstiga skrämmande låten (de ser ut som små studsande halvskadade chihuahuas) för att utmana och se om vi vill kriga eller inte. Sedan lägger de fram en liten pinne som fredsgåva och accepteras den så är allt lugnt.
Efter det gör man näs-mot-näs hälsningen.

 

De lärde alla killar (det är bara killar som får dansa denna krigsdans) den kända Haka dansen, den som deras Rugby lag All Blacks gör innan varje match. Det gick sådär..

IMG_2006

Vi blev upplärda i hur de gjorde lekar till sina barn som tränade deras styrka, snabbhet, koordinationsförmåga, samarbete m.m. som gjorde dem till bra krigare när de växte upp.

IMG_2014

En lektion i Maori tatueringar där han berättade varför de tatuerar sig i ansiktet och för att citera honom ”vi tatuerar också mellan naveln och knäna och det inkluderar delar där solen inte skiner”..

fkg

I slutet blev det middag som de lagat traditions enligt i marken med hjälp av värmen som blir från vulkanerna.

dfk

Ser lite tråkigt och färglöst ut men gott var det

20160630_183836

Vår guide Bill en rolig mysig busschaufför som jag tror inte har något äkta körkort..

IMG_1993

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *